fredag 9 november 2012

Variera högläsningen

Vill ditt barn höra samma bok om och om igen? Är du trött på att höra din egen röst när du läser för ditt barn? Barnens boklubbs reportageserie Lilla lässkolan tipsar om hur man kan variera högläsningen.


Första förslaget är att dramatisera handlingen istället för att läsa. Det kanske passar den lite mer teatraliska föräldern, men blir säkert uppskattat av barnet.

Om det inte känns aktuellt att dramatisera kan man alltid prova att pratläsa. Det innebär att man helt enkelt struntar i texten och istället pratar om bilderna. Varför inte hitta på egna historier? Låta handlingen ta en ny vändning till exempel.

Är man musikaliskt lagd kan man alltid prova att sjungläsa boken. Hitta på egna melodier eller återanvänd någon gammal goding. Utmanande för dig och underhållande för barnet.

Sista tipset som Lilla lässkolan tar upp är att anpassa läsningen efter dig och din ork. Förläng den korta handlingen eller korta ner den för långa boken. Anpassa texten efter din dagsform helt enkelt.

Ett annat förslag som jag kom att tänka på för att variera högläsningen är att ta hjälp av handdockor eller mjukisdjur, låta dem komma till liv och berätta handlingen.

Hur man än väljer att göra, följa någon av tipsen eller köra på den klassiska högläsningen, är huvudsaken att man läser för sitt barn. Så ofta man orkar, kan och vill.


/Moa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar