måndag 7 januari 2013

Snett och vint

I en debattartikeln i SvD (maj 2012) lyfter Karin Salmson och Marie Tomicic från OLIKA förlag fram siffror som visar på att bilderböcker oftast har en pojke som huvudkaraktär. Av de bilderböcker som kom ut i Sverige under 2011 hade 58 procent av dessa en pojke i huvudrollen jämfört med 34 procent som hade en flicka. Lägger man samman alla bilderböcker som utkommit från år 2002 så är bokhögen med pojkar 57 procent högre än bokhögen med flickor.

Gällande ungdomsböcker är förhållandet däremot det motsatta, 60 procent av ungdomsböckerna har en tjej i huvudrollen och 33 procent en kille. Detta är dock inte, enligt Salmson och Tomicic, ett tecken på jämställdhet utan beror snarare på att killar i tonåren inte läser i lika stor utsträckning som tjejer. Därför är böcker riktade till killar en sämre investering från förlagens sida.

Salmson och Tomicic betonar dock att det viktigaste är inte att räkna böcker och huvudpersoner utan att faktiskt titta vad som står i böckerna och hur flickor och pojkar framställs. En forskare vid namn Lena Kåreland har undersökt detta i sin forskning och hon har kommit fram till följande: Flickor skuttar, pojkar springer. Flickor är söta, pojkar är tuffa. Flickor är hemma, pojkar är ute i världen. Flickor följer regler, pojkar bryter dem. Flickor gråter, pojkar blir arga. Och så vidare. Detta känns inte helt fräscht år 2013 kan jag tycka.

Debattartikeln kan du läsa i sin helhet här.

Gör gärna en egen undersökning hemma, både i ditt barns bokhylla och din egen. Hur många av böckerna har manliga huvudkaraktärer och hur många har kvinnliga?

/Moa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar