måndag 28 januari 2013

Pojkar och flickor...rädda, modiga, tuffa, roliga, snälla, här finns alla med!

Jag hittade en toppenlista på Lerums biblioteks hemsida med tips på bilderböcker som tar upp könsroller och genus på olika sätt. Vissa av böckerna kände jag igen medan andra var nya för mig. Nedan följer en förkortad version av Lerums biblioteks bilderbokslista. Vill du läsa hela kan du klicka här.

1. Kivi & Monsterhund Av: Lundqvist, Jesper och Johansson, Bettina Utgivningsår: 2012

"”Hund!” tjuter Kivi. ”Ge mig en hund! 
Annars sover jag inte en blund!”
Mappor och pammor och morbroster Jin,
en bryssling, en marfor, en halvkvartskusin,
små parvelpysor och storebröstrar;
alla står de runt sängen och tröstar
och visslar och tisslar och säger jovisst,
någon gång möjligen, nästan helt visst,
ska hen få en hund, kan de halvt säkert lova
– men bara om Kivi nu själv lovar sova.
En sprudlande, galen berättelse på rim om att önska sig något, och få det, om än inte helt på det sätt som en hade trott!
Dessutom! Sveriges barnbok där hen används som personligt pronomen."2. Jösta och Johan Av: Skåhlberg, Anette och Dahlquist, Katarina Utgivningsår: 2010

"Girafferna Jösta och Johan vill ha ett litet barn,
fast de är av samma sort, likadan och likadan.
De ger sig ut på savannen för att hitta ett barn 
och bli en familj.
Men blir det som de tänkt sig, blir det som de vill..."


3. Kalle som lucia Av: Skåhlberg, Anette och Dahlquist, Katarina Utgivningsår: 2009

"Kalle vill också vara magisk och strålande vacker. Han vill skrida fram med ljus i håret som lucia. Läsa sin alldeles egen skrivna dikt. Därför blir han så glad när han blir framröstad av kompisarna i förskoleklassen. Och ledsen när läraren och rektorn säger ifrån. De säger att det är tradition att det alltid är en flicka som är lucia. 
Men Kalle vill inte vara någon stjärngosse med strut! I smyg gör han sig en plan..."

4. Kenta och barbisarna Av: Lindenbaum, Pija Utgivningsår: 2007
"Kenta är så himla bra på fotboll. Han skjuter lätt en rökare mitt i krysset. Men i dag vill han vara inne. Tjejerna är i dockvrån. Kenta packar upp sin rygga. De märker inte honom och barbisen fast han står där en lång stund. Till sist säger Agnes: "Du fån´te va me!" "


5. Riddar-Rakel och de tre stordåden Av: Widmark, Martin och Sternehäll, Britt Utgivningsår: 2006
"Rakel och hennes kompisar leker riddare på gården. Då dyker Ryslige Roland och hans två busar upp och sabbar leken för dem. Vad gör Rakel då? Jo, hon förvandlar sig till Riddar-Rakel. 
Med lansen i topp antar Riddar-Rakel och hennes vänner utmaningen från den elaka drottningen. Tre stordåd måste utföras innan Rakel kan bli en RIKTIG riddare. Allt det som riktiga riddare gör, det måste också Rakel göra - även om det innebär att fightas i riddarturneringar, möta eldsprutande drakar och rädda prinsessor ur torn.
Mötet med den elaka drottning
 en blir upptakten till ett riktigt riddaräventyr med lansar, pållar, fjantiga musikanter och schackspelande papegojor."


6. Lill-Zlatan och morbror Raring Av: Lindenbaum, Pija Utgivningsår: 2006
"Lill-Zlatan älskar sin morbror raring. När mamma och pappa är på Mallis får hon vara med honom hela tiden. De fikar, går och simmar och gör roliga saker. Men en dag sitter någon i morbrors kök. Han heter Steve och kommer från Trelleborg. Lill-Zlatan tycker att han kan åka tillbaka till det där Trelleborg. Men Steve vill inte flytta på sig i första taget. Och Lill-Zlatan är svartsjuk!"

7. Händiga Hanna lagar bilen Av: Knutsson, Titti och Adbåge, Lisen Utgivningsår: 2005
"En morgon när Hanna och hennes pappa åker i bilen stannar den plötsligt. En snäll farbror som heter Janne stannar och tar med dem och deras bil till sin verkstad. Där börjar han och Hanna försöka hitta felet."

8. Fyra hönor och en tupp Av: Landström, Lena och Landström, Olof
Utgivningsår: 2004
"Fyra hönor och en tupp bor i en hönsgård. Hönorna är inte nöjda med sin tillvaro. Tuppen bryr sig inte alls om dem, han är upptagen med sitt viktiga projekt. Hönorna tycker att tuppens matplats är för stor och att deras egna matplatser är för små. De bestämmer sig för att göra något."


9. Tyranno Av: Murray Brodin, Kristina och Johansson, Bettina
Utgivningsår: 2008
"En morgon när Sarah vaknar har hon en ny kompis i sitt rum.Han heter Tyranno är en Tyrannosaurus rex. Konstigt nog är det bara Sarah som kan se honom. Tyranno följer med till dagis men Sarah märker snart att han inte riktigt gör som man ska. En stor och klumpig dinosaurie kan ställa till med en hel del besvär..."


10. Gubben och gumman som bytte arbete Av: Grähs, Gunna Utgivningsår: 2008
"Bilderboksversion av sagan Gubben och gumman som bytte arbete. Gubben vill byta arbetsuppgifter med gumman för att få en skön dag därhemma. Men det går inte riktigt som han tänkt sig. "


/Moa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar