söndag 30 december 2012

Bilen säger brum

Ebbe fick en riktig toppenbok i julklapp, Bilen säger brum, av Lotta Olsson och Charlotte Ramel utgiven på BonnierCarlsen. Jag älskar pekböcker med rim och som även har humor, vilket denna pekbok har.

I mitt absoluta favorituppslag i boken går rimmet så här:
"Traktorn säger Putt, putt, putt.  
Rumpan säger Prutt, prutt, prutt."
Barnsligt och roligt tycker jag.

Pekböcker med rim och ramsor blir roligare att läsa tycker jag och jag märker att Ebbe lyssnar mer uppmärksamt och kan hålla fokus längre. En annan pekbok med ramsa som verkligen är en hit här hemma är Vad ska vi göra? med den klassiska Lennart Hellsing-ramsan. Ebbe kan nu nästan hela ramsan och pekar på rätt kroppsdel när de två busiga barnen i ramsan biter i kungens öra, knäcker nötter på hans fötter och allt vad de hittar på. Här kan du läsa vad jag tidigare skrivit om den boken.

Men tillbaka till Bilen säger brum. Gillar du och ditt barn pekböcker med lite humor är denna bok ett tips.


/Moa

lördag 29 december 2012

Pekböcker á la Alfons

Nu är Ebbe stolt ägare av två stycken Alfonspekböcker. Den ena heter Vad Alfons gör och är utgiven av Kärnan och den andra, som han fick i julklapp, heter Alfons tycker om och är utgiven på rabén&sjögren. Det har ju varit ett riktigt Alfons-år i år eftersom Alfons firar 40 år. Grattis!

Vad Alfons gör (Kärnan) går definitivt hem hos Ebbe. Han tycker om att bläddra i den. För mig är den dock inte riktigt en favorit. Bilderna faller mig inte helt i smaken men framför allt verkar boken vara lite av en snabbproduktion. På en av uppslagen har texten hamnat fel, vilket kanske inte är hela världen men tyder på att det nog gått lite för fort innan tryck. Nedan ser du hur båten har blivit både en båt och en bil.



Det är väl som sagt inte hela världen, men det känns lite slarvigt. Jag kan tänka mig att man ville få ut boken under 2012 som en del av 40-årsfirandet och därför fick kvalitén stryka lite på foten.

Den andra boken, Alfons tycker om (rabén&sjögren), har Ebbe inte hunnit bläddra så mycket i än men jag gillar den. 1990 kom första upplagan så boken har några år på nacken. Jag är mycket förtjust i illustrationerna i Alfons tycker om där några är klassiska teckningar och andra mer av collagekaraktär.








Alfons tycker om har text och bild av Gunilla Bergström medan Vad Alfons gör endast är utformad i samarbete med originalförfattaren Bergström. Detta skulle också kunna vara en förklaring till kvalitetsskillnaden mellan böckerna.

Har du ett barn som älskar Alfons, eller om du själv gör det, kan du absolut köpa båda böckerna. Men vill du välja en Alfons-pekbok vill jag i så fall rekommendera Alfons tycker om (rabén&sjögren), framför allt på grund av de fina illustrationerna.

/Moa

onsdag 26 december 2012

I det stora paketet fanns...

... en superfin Micki gourmetspis med "riktiga" elplattor.  Så här skriver Micki själva om spisen:
Laga mat på en spis med modern och realistisk design. Plattorna på hällen kan tändas och lyser med rött sken precis som på en riktig spis! Vreden till ugnen klickar när man vrider dem. Plåt till ugnen ingår.
Så himla snygg. Tack snälla Micki för den fina julklappen. Vi är ju bortresta några dagar över jul men så fort vi kommer hem blir det lektajm med den nya fina spisen. Vad passar då bättre än att baka lite pepparkakor? I paketet fanns nämligen också detta pepparkaksset med formar och en riktig plåt medskickade. 
micki.se kan man hitta alla deras fina produkter men också massor av bra lektips när inspirationen tryter. Jag har i ett tidigare inlägg tipsat om Mickis lekmackapär. Ta gärna en titt på det inlägget här.

God fortsättning/ Moa

tisdag 25 december 2012

Vuxenböcker

Det kom ett paket från Zagreb till mig. Det var fyllt med tre härliga böcker:

Erebos (Poznanski)
Fallet Kalteis (Andrea Maria Schenkel)
Fritt fall (Juli Zeh)

Alla tre översatta från tyska till svenska av min fantastiska vän Christine Bredenkamp. Det är även Christine som har översatt Rubinröd till svenska. 

Ser så fram emot att läsa romanerna. Jag och Christine fann varandra direkt på uppropet på den litteraturkurs vi läste i Lund för rätt många år sedan nu. Sedan dess har vi haft så mycket roligt ihop och hållit kontakten trots att vi verkligen inte bott nära varandra. Idag bor och översätter hon med Zagreb som bas. 

Är det månne någon av er som har läst någon av dessa tre böcker?

söndag 23 december 2012

Julfrid

Nu börjar julfriden infinna sig. Alla klappar är handlade, knäcken är kokad och granen klädd. En riktig god jul önskar jag er alla bloggläsare.

/Moa

Du vann Rubinröd

GRATTIS till Kristin som vann den härliga boken Rubinröd av Kerstin Grier.

Boken ligger i ett kuvert och väntar på att skickas iväg så maila mig din adress på linrwi@hotmail.com så kommer den inom de närmsta dagarna på posten.

/Linda


lördag 22 december 2012

Idag är sista tävlingsdagen

Svara på en busenkel fråga och få ett superfint utflyktskit hemskickat. Tävlingen hittar du här.

Lycka till!

/Moa

fredag 21 december 2012

Öva upp ditt barns läskondis

Akademibokhandelns hemsida har de samlat en massa intressanta artiklar och tips om barns läsning. Bland annat ger författaren Martin Widmark sina 11 bästa tips på hur man kan ge sitt barn läskondis. Precis som det blir roligare att spela fotboll om man har tränat upp sin kondition blir det, enligt Widmark, roligare och lättare att läsa om man tränar. Här följer Martin Widmarks tips:

1. Enkelt språk, utmanande innehåll.Boken måste utmana barnets intellekt. Många enkelt skrivna böcker är för barnsliga, och då surar barnet förstås. Alla ungar gillar att läsa om barn som är lite äldre och ställs inför uppgifter som är lite för svåra.

2. Välj ämnen och böcker som ditt barn gillar. Det viktiga är inte att du tycker om boken, utan att din son eller dotter gör det. Fråga andra föräldrar vad deras barn läser. Läser kompisarna Harry Potter kan det vara viktigt för ditt barn att göra det också.
3. Välj luftiga böcker med många bilder. Bilden kan ersätta en stor del av miljö- och personbeskrivningarna. Det driver upp tempot, och barn älskar när det går fort att läsa.

4. Välj böcker som ingår i serier. Om ditt barn gillar en bok så finns det fler att välja mellan.

5. Dela på läsjobbet. Läs varannan sida eller vartannat kapitel.

6. Varva högläsning med ljudböcker.Båda har sina poänger. Högläsning ger närheten. Med ljudböcker kan barnen höra sina älsklingsskådisar.

7. Läs på dagen när du är pigg. Inte bara på kvällen när ni snart ska somna.

8. Skapa läsro. Inför femton brusfria minuter. Reducera medieskvalet: stäng av radio, TV, datorer. Se om du klarar du en mobilfri kvart.

9. Dränk inte ditt barn i böcker.Framhåll varje boks exklusivitet. För ett barn med läsmotstånd ökar inte lusten om han eller hon får 40 böcker på en gång. Börja med färre och tunnare böcker.

10. Värdera aldrig litteratur. Skicka inga signaler om att vissa böcker är bättre än andra. All litteratur som fungerar är bra, när det gäller att bryta läsmotstånd.

11. Dra dig inte för mutor. Ditt barn behöver läsa många kilometer text för att uppnå flyt och läsförståelse. Jag ser inget fel i att lova bio efter fem lästa böcker, eller ännu bättre, en ny bok. Ta vad som fungerar!

Så bra tips och jag gillar verkligen uttrycket läskondis för det är ju det som behövs tränas hos barn som precis lärt sig läsa, uthållighet, övning och ork.

/Moa

torsdag 20 december 2012

Ett stort paket

Häromdagen hämtade jag ut ett stort paket från Micki. Spännande! Imorgon ska vi ha lilla julafton med min sambos familj och då ska Ebbe få öppna paketet. Undra vad som finns i?

onsdag 19 december 2012

Kom ihåg att tävla!

Ni glömmer väl inte att vi har en tävling på gång. I samarbete med Kiviks Musteri och Tetra Pak lottar vi ut två stycken utflyktskit. Här hittar ni länken till tävlingsinlägget. Lycka till! Och glöm inte att tävlingen avslutas på lördag.

/Moa

tisdag 18 december 2012

En fattig jul

Nu är det mindre än en vecka kvar till julafton. December månad detta år har kantats av debatter i media och sociala medier kring pepparkaksgubbar, luciatåg och Kalle Ankas Julafton. Massor av människor har bland annat upprörts så mycket över att några sekunder i en tecknad film har redigerats bort att de anser att julen är förstörd och vissa "hotar" till och med att lämna landet. Som jag ser det har vi större problem som vi borde vara riktigt upprörda över här i Sverige, kanske framför allt nu i juletider.

Barnfattigdom är ett av dem. Enligt Rädda Barnen levde 242 000 barn, dvs 12,7 %, av alla barn i Sverige i fattigdom år 2010. Detta innebär att dessa barn inte alltid har möjlighet att följa med på skolutflykter, gå till simhallen, vara med i musikskolan eller gå på bio. De löper även större risk att bli utsatta för mobbning i skolan samt löper tre gånger så stor risk att bli utsatta för våld i hemmet. Dessa barns frihet, säkerhet och framtid är något att kämpa för och barnfattigdom, lokalt och globalt, är något att uppröras över.

Något annat vi borde bli upprörda över nu när vinterkylan har slagit till är det faktum att allt fler barn och ungdomar i Sverige blir hemlösa. På sverigesradio.se förklarar man att anledningen till den ökade hemlösheten beror just på den ökade fattigdomen bland barnfamiljer de senaste tio åren. Detta är något att uppröras över.

Mitt barn kommer få fira jul i ett varmt hus med en klädd gran, äta hur mycket julmat han vill och jag har en känsla av att han kommer få massor av julklappar. Någon annans barn, någon annanstans i Sverige, kommer bara drömma om allt detta. Och det är upprörande, på riktigt.

/Moa




söndag 16 december 2012

Tävling: Utflyktskit från Kiviks Musteri och Tetra Pak

När jag kom hem i fredags stod det ett stort grönt paket på köksbordet och väntade på mig. Spännande!

Paketet var ett utflyktskit från Kiviks Musteri och Tetra Pak och innehöll en smarrig Äppelsoppa, två fina koppar från Höganäs med träfat och två praktiska sittunderlag. Äppelsoppan från Kiviks Musteri är ett bra mellanmål, full av vitaminer, som passar perfekt på vinterutflykten, i skidspåret eller i pulkabacken. Äpple är årets nya smak från Kiviks Musteri och soppan smakar lika gott varm som kall. Äppelsoppan har fått en ny kartongförpackning från Tetra Pak med en kork som är lätt att öppna oavsett om du är stor eller liten. Samtidigt har förpackningen en så tät återförslutning att den håller tätt i ryggsäcken på utflykten. Förpackningen är certifierad enligt FSC, vilket betyder att råvaran som den är tillverkad av kommer från skogar som brukas ansvarsfullt.
















Alla vi barn har fått den stora nöjet att få tävla ut två fina utflyktskit från Kiviks musteri och Tetra Pak till våra läsare! För att vinna behöver du endast skicka ett mail till allavibarn@gmail.com med rätt svar på följande fråga:

Kiviks Musteris fruktsoppor kommer i fyra olika smaker i en ny lättöppnad förpackning från Tetra Pak. Äpple är årets nya smak, men vilka är de övriga tre smakerna?

Om du behöver hjälp med svaret hittar du mer information här:
http://www.kiviksmusteri.se/main/default.asp?basid=13&id=14&catid=38&subcatid=170&subsubcatid=214&langID=1 

Tävlingen pågår till och med lördag 22:a december. Vinnarna utses av Kiviks Musteri och kontaktas via mail. Under vecka 2 nästa år kommer vinsterna att skickas ut till vinnarna.

Lycka till!
/Moa


lördag 15 december 2012

Julgröten

Julgröten av Sven Nordqvist är en härlig julsaga om Tomtefar som nästan blir snuvad på sin julgröt på själva julafton.

Vi tar det från början. Det är julafton och snön ligger som ett gnistrande vitt täcke över gården. Hustomtefamiljen har slitit hårt hela året för att se till att allt på gården ska fungera. Det enda tack tomtefar förväntar sig för allt arbete är den årliga julgröten som husfolket tidigare alltid ställt ut på julaftonen, men slarvat med under de senaste åren. Mycket riktigt så har de helt glömt bort gröten och tomtemor och tomtebarnen måste snabbt komma på en lösning för att inte hela gården ska drabbas av olycka.

Det är en underbar julberättelse som vi myser runt på kvällarna nu i jultider: Underfundig , stämningsfull och en hel del humor.  Då vi för första gången läste den förra julen så gick vi såklart ut med en tallrik gröt till tomten på julafton. Även i år kommer en tallrik gröt ställas ut för att glädja tomten och för att det ska bli ett bra år.

/Linda

fredag 14 december 2012

Pricken - Om Mamma får välja

Vi har en sådan rolig konversation på kvällarna ibland:

Annie: Ikväll får du välja bok Mamma
Jag: Hmmm...Då väljer jag...få se..
Annie: Äsch Mamma, jag vet, du kommer ändå bara välja Pricken, för det gör du alltid.
Jag: Ja, Pricken tar vi.
Annie: Suck, du tar alltid Pricken, den är sååå lång.

Jag är överförtjust i Pricken. Det är en sann klassiker av Margret Rey, från 1945. Varmt illustrerad av H.A. rey och översatt av ingen mindre än vår Astrid Lindgren.

Mamma kanin har fått nio små kaniner, alla vita förutom en, Pricken, som är brunprickig. Då Hela familjen ska till Morfar lämnas Pricken själv hemma för att inte provocera Morfar med sin olikhet. Alldeles ensam och med känslan att ingen vill ha honom bestämmer han sig för att lämna sitt hem då de andra är borta.

Pricken förmedlar en sådan värme där olikheter fokuseras och till sist avdramatiseras. Det är en viktig bok om hur det känns att inte få vara med, missförstånd och en massa kärlek och glädje.

Det är min favoritbok och jag har läst den för Annie sedan ett år tillbaka. Jag märker att hon börjar förstå den mer och mer. Jag tror att den perfekta åldern är sådär 5 år. Nu inväntar jag att rollerna snart är ombytta och att det är hon som ber mig läsa den mest varje kväll.

/Linda

torsdag 13 december 2012

Årets Lucia

Årets Lucia var en så fin liten tillställning. Annie tog i som om det inte fanns någon morgondag i alla julsånger. Hon har övat här hemma mest hela tiden de senaste veckorna.

Jag stod där med Magda (som inte var med då hon är sjuk) och tänkte på vilken utveckling barnen gör på få år. Det luciafirande då hon var 2 år började hon gråta direkt och jag fick springa och hämta upp henne. Vid 3 år vägrade hon sjunga, sprang till mig och satt i mitt knä rakt igenom lussandet. Då hon var 4 år stod hon kvar, men sjöng inte. Nu, då hon är nästan 5 år kunde hon alla sånger och det fanns inte en tillstymmelse till att inte vara kvar med gruppen. Är det här en konsekvens av att vara på förskola i grupp utan föräldrar eller har det bara med ålder och mognad att göra? Vad tror ni?

/Linda

onsdag 12 december 2012

Me and my drum

Min sambo har gjort en så himla fin trumma på öppna förskolan till Ebbe. Med hjälp av ett papprör, skinn och lite fantasi har en alldeles unik trumma vuxit fram.

Så här gör man:
1. Häfta fast skinnet på pappröret (ca 15-20 cm i diameter). Man behöver vara två personer här, en som spänner skinnet och en som häftar.
2. Tejpa där du häftat så det blir slätt och barnet inte kan skada sig.
3. Smörj skinnet med matolja. Glöm inte att låta olja torka någon dag innan du börjar spela.
4. Dekorera trumman. Antingen kan du måla eller göra som min sambo, klistra fast bilder. Varför inte med Bamsemotiv?

Lätt som en plätt! Sen är det bara börja trumma. Lycka till.
/Moa

tisdag 11 december 2012

Tävlingar och julkalendrar

Så här inför jul verkar bloggvärlden fullkomligt explodera av tävlingar och julkalendrar med vinster. Jag tänkte passa på och tipsa om några.



Alla vi barns egna tävling. Vi lottar ut boken Rubinröd. Tävlingen avslutas 12/12 så skynda. Här är länken till tävlingen.

Barnboksprat har också en utlottning med boken Alvas jul som pris. Tävlingen avslutas 16/12. Här hittar du tävlingen.

Underbara Clara har en adventskalender där hon lottar ut fina saker varje dag fram till jul. På Underbara Claras blogg kan du följa tävlingen.

Deer har också en adventskalender med dragningar varje dag fram till jul. Kika gärna in på hennes blogg.

Barnprylsbloggen tävlar ut leddisar (reflexer med led-lampor) till hela familjen. Tävlingen pågår till 14/12. Här är länken till tävlingen.

Lycka till

/Moa

söndag 9 december 2012

Barnböcker med jultema

Här kommer dagens lista och vad passar väl bättre än barnböcker som handlar om julen?

1. Nickes jul : peka-känna-bok av H A Rey

Om boken:
"Låt det lilla barnet bekanta sig med julen. Peka-känna-bok med söta bilder på Nicke Nyfiken och roliga verser som håller för många lässtunder! 
Den tyske författaren och illustratören Hans Augusto Rey skapade tillsammans med Margret Rey figuren Nicke Nyfiken och hans bästa vän Mannen i den gula hatten för mer än 60 år sedan. Nicke lyckas alltid ställa till det, men det ordnar sig ändå till slut."
 Boken passar barn i åldrarna 0-3 år och kan beställas här.


2. Julkul med Bolibompa-draken : pyssel, lekar och julgodis av Mats Wänblad

Om boken: 

"Väntan på julen kan vara lång, men Bolibompa-draken ser till att december går snabbare. En kul och innehållsrik bok fylld med julpyssel med nya tips varje dag. 
Bolibompa-draken är ute på vinterpromenad. Så fint det lyser i alla fönster. Men varför har alla pyntat just nu? Aha - det är ju snart jul! Bolibompa-draken inser att det är hög tid att sätta igång med julens alla förberedelser. Från första december och varje dag fram till julafton visar draken kul pyssel och aktiviteter som barnen kan göra: fina dekorationer, roliga lekar och julsånger, smaskigt godis och julklappstips. Färgglatt och inspirerande - och visst är draken lite fumlig, men huvudsaken är att ha julkul!"
Boken passar barn i åldrarna 3-6 år kan beställas här.

3. Vår vackraste sagoskatt

av Einar Norelius, Hans-Eric Hellberg, Britta Kilander-Sahlin, Jörgen Block, Christina Holm 

Om boken:
"I början av förra seklet gjorde John Bauer sagoillustrationer till sagosamlingen Bland tomtar och troll, som än idag älskas av både barn och vuxna. John Bauer dog tyvärr ung, men efter honom tog andra fantastiska konstnärer över och illustrerade Bland tomtar och troll: Gustaf Tenggren, Einar Norelius och Hans Arnold, som trollbundit oss med skira älvor, fula troll, farliga drakar och trolska skogar ... Här ser vi illustrationerna som vi aldrig sett dem förr. 
Vår vackraste sagoskatt samlas alla de klassiska folksagorna och historierna skrivna våra största sagoberättare, som Hans-Eric Hellberg, Vilhelm Nordin, Alfred Smedberg, Walter Stenström och mästerillustratören och -berättaren själv, Einar Norelius."
Boken passar barn i åldrarna 6-9 år kan beställas här.

4. Bland tomtar och troll. Årg 104

av Ulf Stark, Inger Edelfeldt, Ylva Karlsson, Ulf Nilsson, Sanna Töringe 


Om boken:
"Bland tomtar och troll har i hela 104 år tagit oss med på spännande äventyr i sagornas värld. 
Här är fem helt nyskrivna sagor och två klassiker: spännande, roliga, vackra och sorgliga sagor som myllrar av jättar, älvor, prinsar och prinsessor. Och helt vanliga flickor och pojkar som du och jag. 
Ulf Starks saga handlar om den snälla jätten Oskarsson som bygger ett drömhus. Ulf Nilsson berättar om en väldigt snäll och hjälpsam pepparkaksfamilj och Inger Edelfeldt skriver om dottern som berättar en godnattsaga för sin trötta mamma. Sanna Töringe har inspirerats av Kalevala och berättar om flickan med de gröna ögonen. Och i Ylva Karlssons saga upptäcker Pella en magisk värld som bara hon kan se. 
Sagorna är illustrerade av våra allra bästa främsta tecknare: Tord Nygren, Katarina Strömgård, Linda Bondestam, Petra Szabo och Kristina Digman. 
Bland tomtar och troll innehåller också en klassisk folksaga illustrerad av mästaren Einar Norelius, och författaren Johanna Nilsson har skapat en ny, spännande och lite kuslig saga till John Bauers vackra bilder."
Boken passar barn i åldrarna 6-9 år och kan beställas här.

5. Lilla barnkammarboken : julsånger av Annika Lundeberg 
Om boken:

"I "Lilla barnkammarboken: Julsånger" finns de mest omtyckta klassiska julvisorna, nya och gamla. Illustrerade med vackra, roliga och spännande bilder av nio populära tecknare. Sjung in julen tillsammans! Hemma eller på dagis. Runt julgranen eller på luciafirandet. 
Boken innehåller 26 julsånger, sånger som barn möter hemma eller på dagis. Klassiska julvisor som "Bjällerklang", "Goder afton", "Tre pepparkaksgubbar" och "Nu tändas tusen juleljus" men också lite nyare som är mycket populära att sjunga på dagis, som "Pepparkaksparaden", "Lussekatt och pepparkaka" och "Jag såg mamma kyssa tomten". 
Med boken följer en skiva där etablerade artister sjunger några av sångerna från boken. De nio illustratörerna är: Anna Höglund, Cecilia Torudd, Christina Alvner, Filippa Widlund, Jan Lööf, Lena Sjöberg, Maj Fagerberg, Marit Törnqvist och Stina Wirsén."
Boken passar barn i åldrarna 3-6 år kan beställas här.

6. Pippi har julgransplundring av Astrid Lindgren 
Om boken:
"En stjärnklar kväll under jullovet bjuder Pippi in alla barnen i den lilla staden på julgransplundring. Och när Pippi står som värd blir det så klart ingen vanlig tillställning. Ett spår av karameller leder till en snökoja, där alla barnen får sitta runt en stor kittel med varm choklad. Sen får de äta så mycket gräddtårta de orkar och åka kälkbacke från Villa Villekullas tak. En ståtlig julgran står i Villa Villekullas trädgård, full med ljus, godis och paket åt alla barnen."
Boken passar barn i åldrarna 3-6 år och kan beställas här.

lördag 8 december 2012

Glöm inte tävla om Rubinröd



Är ni tveksamma till om boken Rubinröd är något för just er eller någon ni känner så kan ni få en sneak peek på Trailern till filmen Rubinröd. Den kommer nämligen som film i  mars 2013.

Gå in HÄR och lämna en kommentar så har du chans att vinna romanen och få den på posten innan jul! 

fredag 7 december 2012

Coolaste snömannen

Bild lånad från Pinterest
Snyggaste, coolaste snögubben den här vintern är den här glädjespridaren. Det här blir vinterns projekt hos oss.

Idag är det perfekt snögubbeväder. Hinner jag hem innan det blir för mörkt så ska nog Annie och jag fixa till den här.

Ha en fin dag!

/Linda

torsdag 6 december 2012

Nintendo DSI XL - Annies julklapp

 Nu har jag beställt Annies julklapp på nätet, en Nintendo konsol.  Det bästa priset hittade jag på Spelbutiken där den kostade 1498 kr. 

Hoppas hoppas att hon kommer tycka om den. Jag vill verkligen att hon ska lära sig spela. Jag själv är helt kass, verkligen. Kanske kan vi båda lära oss genom Nintendo konsolen? Jag har redan ett spel Pippi Långstrump till henne, som jag ser fram emot att testa på henne. Tänker mig att det här blir en julklapp som räcker länge länge och som kan användas av både Magda och Annie.

Har ni någon erfarenhet av Nintendo till barn? Jag skulle bli så glad för lite kommentarer om era erfarenheter och gärna tips på bra spel för barn i 5 årsåldern. Jag är en sådan nybörjare, har aldrig direkt intresserat mig för att spela. 


Lite stolt över mig själv också att jag är ute i så här ENORMT god tid (för att vara mig)!

/Linda

onsdag 5 december 2012

Vinn Rubinröd!


Nu ni! Om ni läste min recension av boken Rubinröd så vet ni att det är en härlig bok ni har chansen att vinna här hos oss. Jag är helt såld på berättelsen och ska läsa de återstående två i tidsres-trilogin under jul. Längtar!

Jag råkade få 2 ex skickade till mig av misstag. Saken är den att Christine Bredenkamp som har översatt den tyska berättelsen till svenska är en när och kär vän. Genom misstag så fick jag 2. Hon föreslog att jag skulle ge bort det exet. Så jag tänkte att ni skulle få den! Det blir en bra julklapp till dig själv eller någon annan som tycker om böcker i stil med Harry Potter, Narnia, Guldkompassen eller för den delen Twilightserien.


Berättelsen om Gwen och Gideon som på ett finurligt sätt reser genom tiden är en magisk historia som du inte kan lägga ifrån dig förrän sista ordet är läst. Tidsrese-trilogin  har blivit en succé i många länder och filmen kommer ut i mars 2013.

Vinn Rubinröd genom att lämna en kommentar på det här inlägget innan  12/12. Glöm inte ange mailadress så vi kan nå dig om just du vinner!

/Linda

tisdag 4 december 2012

Nej se det snöar

Vad passar väl bättre nu i dagarna än att tralla på Nej se det snöar? Barnvisan är skriven av Felix Körling och publicerades redan 1913. Nästa år är det alltså 100-årsjubileum, men nog är texten fortfarande aktuell. Den beskriver ju verkligen hur de allra flesta barn reagerar när den första snön faller.

Nej se det snöar
Nej se det snöar, nej se det snöar, det var väl roligt. Hurra!
Nu blir det vinter, nu blir det vinter, som vi ha önskat. Hurra!
Då ta vi kälkarna fram och vantarna på.
Och sen i backen vi åka, hej vad det ska gå!

Och fram med skidan och fram med skidan,
och sen på backarna opp.
Vi stå på näsan, vi stå på näsan
ibland när vi gör ett hopp.
men inte lipar vi, nej, det gör ingenting
om man i drivan den mjuka ett tag rullar kring.

Och isen ligger, och isen ligger
liksom en spegel så klar,
och snabbt som vinden, och snabbt som vinden
på skridsko fram vi då far.
Vi sätta rovor ibland och slå ytterskär.
Hurra för vintern, för vintern, som äntligt är här!

Detta är originaltexten. I Agnetha Fältskogs version från 1981, som hon sjungit in med dottern Linda, utesluts sista versen och istället upprepas första versen.
/Moa

måndag 3 december 2012

Snö, snö och mera snö!

Vintern har kommit och det med besked. Vi köpte en pulka till Ebbe på loppis i början av hösten. I helgen gick premiärturen av stapeln. Roligast var att åka ner för den lilla backen vid vår lägenhet.


Trots att man hinner bli genomsvett innan man ens kommit ut, med alla overaller, vantar, kängor och mössor som ska på, så är det riktigt underbart att få komma ut och njuta av den kalla, friska luften och pulsa i snön. Hoppas kylan håller i sig och att vi får en vit jul också.

/Moa

söndag 2 december 2012

Rubinröd av Kerstin Gier

Ungdomar och ungdomliga vuxna, vill ni ha en bok att sträckläsa då snön yr utanför fönstret? Här är den! Rubinröd av den tyska författarinnan Kerstin Gier (översatt till svenska av Christine Bredenkamp). Det är en tidsrese-trilogi fylld av magi, överraskningar, romantik och spänning (Safirblå har även den kommit ut på svenska och Smaragdgrön kommer under 2013).

I centrum för händelserna finns sextonåriga Gwendolyn, som lever med sin stora, smått märkliga och mycket hemlighetsfulla familj i London. Hennes kusin Charlotte är allas centrum då hon lär ha en nedärvd gen som gör att hon kan resa i tiden. Men det är inte Charlotte som gör tidssprånget utan Gwen. Utan förvarning befinner hon sig i viktorianska London och spänningen stiger enormt. Det uppstår en kris i familjen då det blir uppenbart att det är Gwen som har den nedärvda genen, men ingen tid finns att förlora då många har väntat på den saknade tidsresenären som har stora utmaningar framför sig.

Jag kunde inte lägga bort boken och har nog aldrig läst ut en bok så snabbt. Visst innehåller romanen en hel del tonårsromantik, men det är skrivet med så mycket värme att man själv åter minns det där pirret i magen av att vara kär. Men det är inte bara kärlek. Det är tidssprången som fascinerar och roar samt Gwens reaktion och utveckling. Det är underbart att få kliva in i Giers magiska värld och få ta del av händelserna i Rubinröd. Jag kan verkligen knappt vänta på att få läsa nästa del, Safirblå; Jag bara måste få veta hur det går!

Boken har rönt stor framgång utomlands och filmen baserad på tidsrese-trilogin kommer i mars 2013. Den filmen kommer jag definitivt se!

/Linda

lördag 1 december 2012

Tomten är här

Då Annie vaknar imorgon bitti så hänger den här tomten fulladdad med paket på balkongdörren. Men tro inte hon blir överraskad. Det här har varit hennes årliga julkalender sedan hon var 2 år. Nu förväntar hon sig att tomten har hängt fram den och proppat den full med paket.

Det har inte slagit Annie överhuvudtaget att det är hennes mamma som har fixat saker till kalendern och slagit in dem. Hon är 100% övertygad om att det är tomten som har ordnat det hela. Innehållet i år består av choklad, trollstav, klistermärken, Hello Kitty tatueringar, diadem, hårspännen mm.

Då Annie var 2 och 3 år var hon lite rädd för tomten och vågade inte gå fram till den. Nu är den en kär och mycket efterlängtad vän.

Ps. Om någon av er läsare har sett en liknande tomte så säg till för jag skulle så gärna ha en till Magda också. Jag köpte den på nätet för flera år sedan, men kan inte hitta den någonstans.