söndag 2 december 2012

Rubinröd av Kerstin Gier

Ungdomar och ungdomliga vuxna, vill ni ha en bok att sträckläsa då snön yr utanför fönstret? Här är den! Rubinröd av den tyska författarinnan Kerstin Gier (översatt till svenska av Christine Bredenkamp). Det är en tidsrese-trilogi fylld av magi, överraskningar, romantik och spänning (Safirblå har även den kommit ut på svenska och Smaragdgrön kommer under 2013).

I centrum för händelserna finns sextonåriga Gwendolyn, som lever med sin stora, smått märkliga och mycket hemlighetsfulla familj i London. Hennes kusin Charlotte är allas centrum då hon lär ha en nedärvd gen som gör att hon kan resa i tiden. Men det är inte Charlotte som gör tidssprånget utan Gwen. Utan förvarning befinner hon sig i viktorianska London och spänningen stiger enormt. Det uppstår en kris i familjen då det blir uppenbart att det är Gwen som har den nedärvda genen, men ingen tid finns att förlora då många har väntat på den saknade tidsresenären som har stora utmaningar framför sig.

Jag kunde inte lägga bort boken och har nog aldrig läst ut en bok så snabbt. Visst innehåller romanen en hel del tonårsromantik, men det är skrivet med så mycket värme att man själv åter minns det där pirret i magen av att vara kär. Men det är inte bara kärlek. Det är tidssprången som fascinerar och roar samt Gwens reaktion och utveckling. Det är underbart att få kliva in i Giers magiska värld och få ta del av händelserna i Rubinröd. Jag kan verkligen knappt vänta på att få läsa nästa del, Safirblå; Jag bara måste få veta hur det går!

Boken har rönt stor framgång utomlands och filmen baserad på tidsrese-trilogin kommer i mars 2013. Den filmen kommer jag definitivt se!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar