fredag 21 december 2012

Öva upp ditt barns läskondis

Akademibokhandelns hemsida har de samlat en massa intressanta artiklar och tips om barns läsning. Bland annat ger författaren Martin Widmark sina 11 bästa tips på hur man kan ge sitt barn läskondis. Precis som det blir roligare att spela fotboll om man har tränat upp sin kondition blir det, enligt Widmark, roligare och lättare att läsa om man tränar. Här följer Martin Widmarks tips:

1. Enkelt språk, utmanande innehåll.Boken måste utmana barnets intellekt. Många enkelt skrivna böcker är för barnsliga, och då surar barnet förstås. Alla ungar gillar att läsa om barn som är lite äldre och ställs inför uppgifter som är lite för svåra.

2. Välj ämnen och böcker som ditt barn gillar. Det viktiga är inte att du tycker om boken, utan att din son eller dotter gör det. Fråga andra föräldrar vad deras barn läser. Läser kompisarna Harry Potter kan det vara viktigt för ditt barn att göra det också.
3. Välj luftiga böcker med många bilder. Bilden kan ersätta en stor del av miljö- och personbeskrivningarna. Det driver upp tempot, och barn älskar när det går fort att läsa.

4. Välj böcker som ingår i serier. Om ditt barn gillar en bok så finns det fler att välja mellan.

5. Dela på läsjobbet. Läs varannan sida eller vartannat kapitel.

6. Varva högläsning med ljudböcker.Båda har sina poänger. Högläsning ger närheten. Med ljudböcker kan barnen höra sina älsklingsskådisar.

7. Läs på dagen när du är pigg. Inte bara på kvällen när ni snart ska somna.

8. Skapa läsro. Inför femton brusfria minuter. Reducera medieskvalet: stäng av radio, TV, datorer. Se om du klarar du en mobilfri kvart.

9. Dränk inte ditt barn i böcker.Framhåll varje boks exklusivitet. För ett barn med läsmotstånd ökar inte lusten om han eller hon får 40 böcker på en gång. Börja med färre och tunnare böcker.

10. Värdera aldrig litteratur. Skicka inga signaler om att vissa böcker är bättre än andra. All litteratur som fungerar är bra, när det gäller att bryta läsmotstånd.

11. Dra dig inte för mutor. Ditt barn behöver läsa många kilometer text för att uppnå flyt och läsförståelse. Jag ser inget fel i att lova bio efter fem lästa böcker, eller ännu bättre, en ny bok. Ta vad som fungerar!

Så bra tips och jag gillar verkligen uttrycket läskondis för det är ju det som behövs tränas hos barn som precis lärt sig läsa, uthållighet, övning och ork.

/Moa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar