måndag 8 oktober 2012

Nytt vin i gamla flaskor


Har ni läst Gittan och gråvargarna ? Om inte, gör det! Det är en bilderbok full av humor, härliga illustrationer och en berättelse med flera bottnar. Den fick år 2000 Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Min äldsta dotter som nu är närmre 5 år har älskat Gittan sedan hon var 2½ år.

Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum, utgiven av Rabén & Sjögren, serveras vi Rödluvan i ny tappning. Boken är en sagotravesti av den välkända sagan. Gittan är, precis som Rödluvan, till en början en flicka med alla stereotypiska feminina egenskaper: motoriskt försiktig, emotionell och skraj för allt möjligt. Hon är en passiv karaktär som inte tar för sig överhuvudtaget; hon vågar inte klappa hundar, inte hoppa över leriga diken, inte komma nära en mask.

Då hon går vilse i skogen och möter vargarna är hon till en början omhändertagande, men går från en passiv roll till att vara stark och aktiv. Hon initierar lekarna, tar kommandot och på slutet finns ingen jägare som räddar Gittan, nej Gittan klarar sig själv. Sista bilden i boken visar Gittan leendes på taket till lekstugan. Inget stoppar henne från att ta för sig och leka på  lika villkor som alla andra barn. Hon övervann sina rädslor och kom ut ur skogen modig, självständig och glad.
Rödluvan är en populär saga att göra nytappningar på. Angela Carter har t ex i novellen Rödluvan och vargarna gjort om den klassiska sagan till en spännande och humoristisk vuxensaga med sexuella undertoner. Hon arbetade mycket medvetet med genus.

[M]ost intellectual development depends upon new readings of old texts. I am all for putting new wine in old bottles, especially if the pressure of the new wine makes the bottles explode (Angela Carter, Notes from the Front Line)

Förstår barn att Gittan är en omgjord Rödluvan? Naturligtvis inte. Men den dagen de läser eller hör den klassiska versionen så vet de att en flickas roll inte är begränsad till passivitet med hoppet ställt till en man för räddning. De vet att en flicka, precis som en pojke kan och får vara kavat, precis som Gittan!

/Linda

3 kommentarer:

  1. Jag hade själv inte tänkt på den boken som en omgjord Rödluvan. Vi har alla Gittan böckerna och har läst flera andra av Pija Lindenbaums böcker. Jag tycker verkligen om att läsa hennes böcker, älskar bilderna, och min dotter med.

    SvaraRadera
  2. Vi tycker också om hennes böcker, "Kenta och barbisarna" är en annan av våra favoriter. Har du sett att hon nu är nominerad till årets Augustpris?
    /Linda

    SvaraRadera