söndag 7 oktober 2012

Vira Vaknar - Magdas val

Magdas absoluta favorit just nu är Vira Vaknar av Annika Thore och Maria Nilsson Thore, utgiven på Bonnier Carlsen. 

Vira busar i sängen och leker tittut med sin unga läsare. Frågan 'Var är Vira' och ordet 'tittut' upprepas om och om igen. Magda kiknar av skratt för varje nytt 'tittut', för den här leken kan hon. Genom få ord på varje sida bläddras boken lagom snabbt igenom för en nybliven ettåring. Det är inte en kartongbok, men sidorna är tjockare, robustare och tål lite hårda nypor och tag. Bedårande Vira utstrålar livsglädje och bus och en charmig outröttlighet som verkligen har fått oss på fall här hemma. Det är även en perfekt bok för större syskon att läsa för sina småsyskon. Annie sitter ofta och bläddrar/läser igenom 'Vira Vaknar' med Magda.


Det är en bok som är så enkel i sin uppbyggnad och framställning och samtidigt så genomtänkt. Trots att bakgrunden är densamma på varje sida, sängen med äppelmönstrat täcke och tre kuddar, så finns det en progression i och med att Vira för varje ny sida kommer ur sin pyjamas lite mer. På sista sidan är pyjamasen äntligen av och Vira redo för den nya dagen.

Illustrationerna av Maria Nilsson Thore är oemotståndliga. Hon lyckas förmedla en känsla av vardag som de flesta kan känna igen sig i. 
/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar