onsdag 31 oktober 2012

Diktatorn på Boulevardteatern


Den gångna helgen var vi på teater, Diktatorn på Boulevardteatern. Vilken rolig, härlig och tänkvärd föreställning. Jag skrattade minst lika mycket som barnen i salongen.

"Diktatorn" är en bok av Ulf Stark som handlar om en liten tyrann, eller sett ur ett annat perspektiv ett barn i trotsåldern:
Diktatorer är de som bara vill skriva jag, jag, jag, som tycker det är jobbigt att jämt bestämma och som hela tiden måste vaka över att solen går upp och månen går ner. Diktatorer får man inte pussa. "Det är mycket att tänka på när man är diktator.
Skådespelarna imponerande och föreställningen är fylld av musik, överraskningar, skratt, lek, och eftertänksamhet. Salongen var fullsatt, föreställningen har fått mycket fin kritik. Nu i helgen går sista föreställningen av Diktatorn för året. Vi bokade biljetter några veckor i förväg. Men föreställningen är tillbaka i januari. Den rekommenderade åldern är 3-8 år vilket känns passande.

Annie med vännerna Philip och Wilma
Boulevardteatern har många andra bra föreställlningar. Annie har varit där med sin gudmor tidigare. Då såg hon klassikern Historien om någon, som även den var kanon. Nu i november går Lilla spöket Laban för de yngre och Kenta och Barbisarna för de lite äldre.

/Linda

tisdag 30 oktober 2012

Ebbes första solsemester

När jag och min sambo valde namnet Ebbe till vår son trodde vi att det var ganska ovanligt. Men under det dryga år som gått sedan han föddes har jag stött på namnet på flera håll. Dels har jag hört talas om två andra små pojkar i mina kompisars bekantskapskretser som heter Ebbe, dels finns det ett barnklädmärke som också bär namnet. Idag stötte jag på namnet i litteraturens värld, nämligen i form av barnboken Ebbes första solsemester. Boken är skriven av JV Olsson, utgiven på Läskojan förlag och riktar sig främst till barn i åldrarna 3-6 år.

I Ebbes första solsemester får man alltså följa Ebbe som ska åka på solsemester för första gången. Allt som är nytt och spännande med en utlandsresa, vad som händer på flygplatsen, flygturen och bada i havet, beskrivs i boken utifrån ett barns perspektiv. Nu har ju min Ebbe redan varit utomlands men jag kan tänka mig att han om några år ändå kommer tycka att det är spännande att läsa en bok om "sig själv". Kanske något att önska sig i julklapp?

/Moa

måndag 29 oktober 2012

Resan till vintergatan vandrar vidare

Eftersom Sara som från början vann  Resan till vintergatan, inte har hört av sig utses en annan lycklig läsare till vinnare av boken. Grattis Malin! Hoppas boken blir omtyckt.

/Moa

söndag 28 oktober 2012

Hur låter husdjuren?

För ett tag sedan skrev jag det här inlägget om två stycken  favoritböcker hemma hos oss, nämligen Bondens djur och Instrument. Böckerna är något så finurligt som pekböcker med ljud så man kan höra hur djuren och instrumenten låter. Ebbe älskar dessa böcker och vill "läsa" dem om och om igen.

Nu har ytterligare en bok i samma serie hittat hem till oss. Husdjur heter den och "handlar" just om husdjur. Illustrationerna är lika färgglada och gulliga som i Bondens djur och Instrument och det är alltid spännande att lyssna på hur djuren låter.
Har man en nyfiken ettåring hemma är dessa böcker verkligen toppen. Jag hoppas att det kommer ännu fler i samma serie.

/Moa

lördag 27 oktober 2012

Höstpromenad och ny overall



Eftersom det snöade häromdagen passade vi på att inviga Ebbes nya overall idag på vår lördagspromenad. Vi har hittat en riktigt fin och färgglad overall till Ebbe och jag hoppas att den kommer hålla hela säsongen och framför allt värma gott. Overallen är från KappAhl av märket KAX och kostade 750 kr. Den har även fått riktigt bra betyg i tester och jag tycker att den är supersnygg.

Brotorpsstugan
Ebbe var ju tvungen att få sätta overallen på prov så vi begav oss till Brotorpsstugan i Nackareservatet som ligger ett stenkast från Stockholmsförorten där vi bor. På vintern är det alltid full aktivitet vid Brotorp. I torpet kan man köpa nygräddade våfflor för en billig penning och i närheten vimlar det av skidspår. Det finns även en pulkabacke och möjlighet att åka långfärdsskridskor. Att äta våfflor i Brotorpsstugan har blivit lite av en vintertradition. Befinner man sig i närheten av Bagarmossen en vinterhelg kan jag varmt rekommendera ett besök. Inte nog med att man får värma sig vid brasan och äta goda våfflor, man stödjer också orienteringsklubben Skogsluffarna som hyr stugan och varje helg gräddar våfflor till frusna motionärer.

Hur som helst, idag var det folktomt vid Brotorp. Ebbe fick testa overallen på den stora gräsmattan och den fick klart godkänt. Trots att det var kallt och blött i gräset höll overallen Ebbe varm och torr.

/Moa

fredag 26 oktober 2012

Magda och Anton


Ja, jag har ju en liten dotter som heter Magda. Då förstår ni kanske att man per automatik dras till en bok med titeln "Magda och Anton" då man är på bibblan. Berättelsen är författad av Lena Arro och illustrerad av Sara  Gimbergsson (Opal).

Magda har fått en skrikig lillebror, Anton, som får lite för mycket uppmärksamhet. Då de är i affären kommer farbröder och tanter fram och beundrar hur söt Anton är. På nätterna håller han alla vakna med sitt skrikande. Jobbigt! Som sidekick finns Loppsockan en mycket aktiv liten strumpa. Loppsockan blir Antons snuttis en natt, men Anton får sina tänder och biter Loppsockan. Till slut, efter mycket om och men, blir det ändå lugn och ro.


Berättelsen är gullig och lite smårolig då man väl har förstått Loppsockans roll som sidekick. Min dotter verkar känna igen sig i det där med att ha ett syskon som drar åt sig väl mycket uppmärksamhet. Då vår Magda var liten hade hon kolik så Annie känner även igen den skrikande bebisen. Skönt för en storasyster att få se att andra också tycker det är jobbigt med sådana där små krävande typer. Skönt för en storasyster att få sitta och nicka och humma med då man läser.

/Linda

torsdag 25 oktober 2012

Efterlysning

Vi efterlyser vinnaren Sara som vann en av böckerna i utlottningen. Skicka ett mail till allavibarn@gmail.com med adress senast lördag 27/10. Om vi inte hör från dig får vi lotta ut boken till en annan av de tävlande.

/Moa

Jag är inte tomten

Lilla Ugglan från recenserade "Jag är inte söt" finns även i en julbok "Jag är inte Tomten". Lilla Hare misstar där i jultider Lilla Ugglan för tomten, något Lilla Ugglan inte uppskattar om vi känner honom rätt. 

Jag har inte läst den, inte bläddrat i den, men är sugen på att köpa den. Lilla Ugglan böckerna skrivna och författade av Jonathan Allen är så humoristiska och lilla Ugglans minspel så oslagbart att det känns som om det inte kan bli annat än roligt.

/Linda

onsdag 24 oktober 2012

Jag är inte söt

Har ni träffat på lilla Ugglan som hävdar att han är en smidig, skrämmande, stilig, skarpögd stridsflygare? Vi hittade honom på biblioteket och charmades direkt av hans härligt utrycksfulla minspel och ilskna respons då hans vänner och mamma kallar honom för söt. 

Boken heter just "Jag är inte söt" och författad likväl som illustrerad av Jonathan Allen, utgiven på Bonnier Carlsen.

Trots att boken inte är ny, så var ugglan en ny, trevlig bekantskap för oss. Illustrationerna är humoristiskt oemotståndliga och boken är generös i storlek. Det är även illustrationerna som tar den största platsen då texten är förhållandevis enkel och "Jag är inte söt" upprepas genom berättelsen. Illustrationerna av ugglan med vänner samspelar perfekt med texten och man skrattar sig igenom hela boken där trotsålderns  känsloregister känns igen av både föräldrar och barn. 

/Linda

tisdag 23 oktober 2012

Om föräldraskapet

Bildkälla

Såg ni Skavlan i fredags? Det gjorde jag. Två av programmets gäster var Leif GW Persson och hans dotter Malin, som också skriver deckare. Leif fick frågan om hur han var som pappa när hans barn var små och det framkom att han tagit en väldigt passiv roll. Bloggerskan Underbara Clara har skrivit ett väldigt intressant inlägg om föräldraskapet och vad som skulle hända om en kvinna sa det som Leif gjorde. Hur hade reaktionerna blivit då? Läs gärna inlägget på Underbara Claras blogg och fundera själva.

/Moa

måndag 22 oktober 2012

Vinnaren, var är du?

Sara, du har vunnit barnboken Resan till vintergatan. Skicka ett mail till allavibarn@gmail.com med adress så skickar vi din bok.

/Moa

Alfons på Stockhoms stadsmuseum

Alfons sover
Vi har haft besök av Ebbes mormor och morfar under några dagar och i lördags bestämde vi oss för att ta en sväng förbi Stockholms stadsmuseum. Just nu pågår en Alfonsutställning. Alfons Åberg fyller ju 40 år i år och detta firas bland annat på Stockholms stadsmuseum. Museet har byggt upp en utställning med Alfonstema där barnen kan leka och pyssla.

Pysselhörnan
Inträdet kostar 70 kr/vuxen och är gratis för barn under 20 år. I anslutning till Alfonsutställningen har museet också ett lektorg där barnen kan busa och springa omkring. Väl värt ett besök.

Gunilla Bergström
Alfonskaraktärer
Alfonsböcker på olika språk
/Moa



söndag 21 oktober 2012

Vinnarna är ...


Vinnarna lottas fram med hjälp av en slumpgenerator
Grattis kommentar nr 6 Ludvig, nr 8 Lina och nr 11 Sara. Ni har vunnit varsitt exemplar av boken Resan till vintergatan.

Jag kommer kontakta er på mail och ni som inte har lämnat era mailadresser får skicka ett mail till allavibarn@gmail.com med adress.

Grattis igen!

/Moa

lördag 20 oktober 2012

Sista chansen!

Idag är det sista chansen att vara med i utlottningen av barnboken Resan till vintergatan. Gå in här och kommentera så är du med och tävlar. Lycka till!

/Moa

fredag 19 oktober 2012

Höstpäron-tårta och jordgubbssmoothie

Glömde berätta att vi fick så mycket gott att äta på pressdagen hos PratPR. Årets Konditor 2012, Cecilia Andersson, var på plats och bjöd på sin vinnartårta. Höstpäron tårta, den fullkomligt smälte i munnen (för den som vill testa så kommer den finnas på Tössebageriet).

Magda fick testa Nestlés nya fruktsmoothies på 100% frukt. Hon slurpade nöjt i sig två stycken. Det kunde hon kanske behöva efter att ha mer eller mindre rivit hela stället, skruttungen. Vi fick även med oss flera fruktsmoothies hem och favoriten är verkligen jordgubbssmoothiesen.

Tack PratPR för en mycket trevligt besök hos er!

/Linda

Pressdag på PratPR

Var med Magda på Pressdag på PratPR och fick se höstens barnkläder hos Vossatassar och Reima. Fick dessutom sneak peek på vårens och sommarens kollektioner.


Reima har varit mitt favoritmärke länge och jag har flera overaller och mössor från dem som jag har varit mer än nöjd med, de har varit slitstarka, barnen kan röra sig väldigt bra i deras kläder och hur många gånger jag än tvättat dem så ser de nya ut. Det är faktiskt Nordens ledande tillverkare av barnkläder och Finlands stolthet. Jag visste inte att de hade skor och stövlar, så det var roligt att se.
Hos norska Vossatassar, var det färgglatt och deras underställ i monsterull verkar fantastisk. Det är merinoull på utsidan och bomull på insidan. Jag har inget från Vossatassar, men vill testa monsterunderställen. Annie klarar inte ull direkt mot huden, som många barn, så det har varit problem med underställ vid kallt väder. Till våren/sommaren kommer det mycket fint i glassiga färger: regnställ, joggingdressar, mössor, tröjor osv 
I showrummet fanns även Sorels underbara skor, som jag går och drömmer om, men det finns även Sorel barnskor som är to die for! De här är så magiskt snygga!

/Linda

onsdag 17 oktober 2012

Ni glömmer väl inte att tävla?



Vi har ju en tävling på gång där du har chansen att vinna en superfin barnbok vid namn Resan till vintergatan. Tävlingen avslutas på lördag så gå in här och kommentera för att vara med i utlottningen. Lycka till!

/Moa

tisdag 16 oktober 2012

Att lära sig läsa

Bildkälla
Hur går det egentligen till när barn lär sig läsa? På forskning.se kan man läsa om de fyra stegen som barn går igenom i sin läsutveckling. Det första steget kallas för pseudoläsning och innebär att barnet lär sig känna igen en bild, till exempel en ICA-skylt och kopplar till ICA. Barnet kan alltså egentligen inte läsa bokstäverna utan känner igen bilden.

Efter detta steg följer logografisk läsning. Nu har barnet lärt sig att känna igen vissa ord, som sitt eget namn. Barnet har också börjat lära sig vissa bokstäver och kopplar ihop dessa med språkljuden.
Bildkälla

Bildkälla
Alfabetisk läsning är steget efter logografisk läsning. I detta steg har barnet lärt sig bokstäverna och ljudar sig igenom orden, bokstav för bokstav. Nu förstår också barnet vad orden betyder.

Sista stadiet i läsutvecklingen är ortografisk läsning. Barnet har knäckt läskoden, känner igen hela ord eller delar av orden och kan snabbt sätta ihop ordens betydelse.
Bildkälla

Forskning.se trycker på att detta dock är en förenklad bild av hur det går till när barn lär sig läsa och det krävs även att barnen blir medvetna om språket. Det blir man bland annat genom att fundera över språket genom rim och ramsor och på så sätt upptäcker hur ljud och bokstäver hänger ihop. Dessutom krävs ett intresse för läsning, för motivation är A och O. Och det är väl här som vi som föräldrar kommer in tänker jag. Genom att göra läsningen lustfylld och en del av vardagen kan vi göra vårt för att hjälpa våra barn knäcka koderna och få ta del av litteraturens magiska värld.

/Moa

måndag 15 oktober 2012

Ebbes rum

Jag och min sambo har under ett halvårs tid fixat med Ebbes rum och nu äntligen börjar det likna något. Vi ville att det skulle bli ett lekfullt rum med mycket färger och gärna med en retrokänsla och jag tycker faktiskt att vi har lyckats helt okej. Allt är inte på plats än och det saknas fortfarande lite saker för att rummet ska kännas komplett men det börjar ta sig.

Vid sängen har vi satt upp uggleklistermärken som är anpassade för att klistras fast direkt på väggen. Här hänger också hans hand- och fotavtryck som vi gjorde på Öppna förskolan när Ebbe var sju månader. Bredvid sängen står de mest nödvändiga prylarna, nattlampan och extranapparna. Alltid bra att ha nära till hands. På rummets stora vita vägg har vi smackat upp ramar med tyger, foton, bilder och såklart en ABC-plansch. Just denna otroligt fina ABC-plansch är faktiskt designad av en gammal elev (jag är ju lärare) som nu är grafisk designer. Hon heter Lina Forsgren och är mycket duktig. Planschen går att beställa på hennes hemsida och kostar sisådär 350 kr.

Ebbes rum är tyvärr ganska mörkt eftersom det enda fönstret vetter mot norr och utanför växer stora träd som skuggar. Därför valde vi vita, tunna gardiner som släpper in mycket ljus. Vimplarna i alla himlens färger livar upp fönstret och gör rummet lite festligare. På fönstret har vi också satt dit fönsterklistermärken i form av ballonger och flygande barn. Jag hittade dessa på Panduro och gillar dem starkt.

Vi har försökt att inte lägga så mycket pengar på rummet, vilket har underlättats av att mina föräldrar har sparat många av mina gamla möbler och leksaker. I över tjugo år har min gamla mickispis, dockvagn, docksäng och pysselbord stått i förråd och samlat damm. Dessa har nu fått en renässans och passar jättebra in i Ebbes rum. Jag hade även tur och hittade en gammal snurrtelefon och resväska som någon övergivit. Efter en ordentlig rengöring har telefonen blivit en underhållande leksak och resväskan en perfekt förvaring.

Det är faktiskt riktigt roligt att hänga i Ebbes rum. Vi spelar musik på CD-spelaren, bygger med Duplo, dansar, ringer några samtal, lagar lite mat, river bland mjukisdjuren, bäddar ned dockorna och så klart läser en god bok då och då. När vi tröttnar är det bara att lämna allt för det gör ju inget om det är lite stökigt. Då är det ju bara som det ska vara när man lekt och haft roligt.
 
Den fina gungzebran är en present från Ebbes gammelmoster. Än är han lite för liten för den men om ett tag kan jag tänka mig att den kommer bli en favorit. 

/Moa







lördag 13 oktober 2012

Tävlingsdags!

Bildkälla
I samarbete med Vombat förlag har vi det stora nöjet att presentera Alla vi barns första, men förhoppningsvis inte sista, läsartävling. Vi har tre stycken exemplar av boken Resan till vintergatan att lotta ut till några lyckliga läsare. Resan till vintergatan är skriven av Josefin Roos och bilderna är gjorda av Miguel Escribano och boken är naturligtvis utgiven på Vombat förlag.

Så här skriver Vombat om boken:
Amanda tittar upp mot himlen och funderar på hur allt hänger samman. Hon ber svanen ta med henne på en himmelsk färd. Resan till Vintergatan är en poetisk betraktelse av världsalltet.
För att vara en barnbok är den verkligen poetisk och filosofisk. Man får följa Amanda på hennes resa runt universum. Paralleller kan lätt dras till Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige fast Amanda flyger på en svan istället för en gås. Bilderna är stora och riktigt, riktigt fina. Resan till vintergatan riktar sig främst till barn i åldrarna 3-6 år.

För att vara med i utlottningen och ha chansen att vinna ett av de tre exemplaren behöver du bara lämna en kommentar på detta inlägg. I kommentaren skriver du namn och mejladress. Tävlingen pågår i en vecka från och med idag. Så nästa lördag är sista dagen att kommentera för att vara med i tävlingen. På söndag, den 21 oktober,lottar vi fram tre lyckliga vinnare. Lycka till!

/Moa

Läskvarten - Läs en kvart om dagen för ditt barn!


Nu startar AdLibris  Läskvarten.

Med anledning av den dystra bilden av svenska barns läsning där läsförståelsen hos barn drastiskt sjunkit och alltfler lämnar högstadiet med ofullständiga betyg, slår Adlibris nu ett slag för högläsningen. De vill uppmuntra föräldrar att hitta en kvart om dagen som ägnas åt högläsning. Litteraturutredningen som presenterade det dystra slutbetänkandet under årets bokmässa, påpekade nämligen vikten av kontinuerlig högläsning för barn för att främja  läsförståelsen.

Adlibris vill genom Läskvarten uppmuntra och motivera föräldrar att hitta en kvart om dagen att läsa för sina barn. De hoppas inspirera till högläsning genom en massa boktips fördelat på ålder. De har även frågat kända författare om deras bästa högläsningstips. Du hittar tipsen HÄR. Jag hittade många roliga tips till både Annie och Magda.

De har även uppmanat föräldrar att skicka in sina tips på bra böcker för högläsning och att berätta om hur lässtunderna ser ut. Om du vill tipsa om ditt bästa högläsningstips och/eller berätta om högläsningsstunden hemma så gör du det på hashtag #laskvarten på Twitter eller maila lisa@adlibris.com (skicka gärna med en bild på när ni sitter och läser).

/Linda

fredag 12 oktober 2012

Underbara barn, sagostund, Hamleys och choklad


I helgen händer det en massa roligt här i Stockholm för er med barn. I dagarna 3 håller Underbara Barn mässan till i Älvsjö. Det blir sångstunder, ekostig och barnen kan göra sina egna kalashattar. För den barnintresserade vuxne finns föredrag och massa shopping. Du kommer hitta utställare som Geggamoja, Brio, Barnens förlag, Teutonia, Crocs och många många fler.

På lördag 13 oktober är det Stora Läsardagen på Kulturhuset och 30 lördagsöppna bibliotek i Stockholm. Dagen arrangeras av DN, Stockholms Stadsbibliotek och Kulturhuset. Det blir sagostund på flera språk, Mark Levengood och Pia Johansson deltar i pjäsen "Peter Pan och Wendy", pyssel, författarsamtal med mera.

Känns inget av ovanstående mitt i prick, eller har du kanske lite äldre barn så vad sägs om Chokladfestivalen på Nordiska museet? Här hålls just idag tävlingen Årets Konditor. Du kommer under hela helgen kunna frossa i choklad och föredrag som handlar om choklad.



Idag fredag öppnar världens mest kända leksaksbutik, Hamleys, sin första etablering i Sverige. Det är Nacka Forum som har fått butiken på 800 kvm. Det kommer bli fullspäckat med festligheter, bullar och kakor, och 25% rabatt på allt hela helgen.

Trevlig Helg och kanske ses vi!

/Linda

onsdag 10 oktober 2012

Astrid Lindgrens Tomten är vaken


Det kommer ut en ny bok av Astrid Lindgren - Tomten är vaken! Ett bortglömt manus har nu blivit en julberättelse som aldrig tidigare givits ut i Sverige. Hur underbart låter inte det?

Berättelsen om den ödmjuka gårdstomten som hälsar på alla djuren under en vinternatt på en gård i skogen är illustrerad av Kitty Crowther  (som fick Alma-priset 2010). Boken ges ut av Rabén & Sjögren och finns till försäljning från och med 22/10.

Manuset skrevs 1960 och har en koppling till Viktor Rydbergs klassika dikt 'Tomten'. I Tyskland ville man nämligen inte ha Rydbergs dikt utan bara de fina illustrationerna av Harald Wiberg. Astrid blev ombedd att skriva ett manus, vilket hon gjorde. Ursprungsmanuset glömdes dock bort, men återfanns i Tyskland för ett år sedan.

Förväntningarna är naturligtvis höga och det ska bli mysigt att läsa den då snön yr utanför fönstrerna.

/Linda

En deg som räcker hela veckan - minst!

Förra söndagen så knådade jag ihop en lekdeg till barnen. Den har räckt precis hela veckan. De har knådat och gjort drakar, ormar, snögubbar, bollar och allt möjligt annat. Citronsyran måste du inte ha med i degen men den gör att den håller flera veckor (förutsatt att du förvarar den i kylen). Det här är ett toppensätt att spendera tiden efter förskolan medan man småpratar om dagen och umgås. 


Du behöver
4 dl vetemjöl
2 dl salt
5 dl kokhett vatten (ungefär)
1 msk citronsyra
1 msk neutral olja
karamellfärg

Gör så här
Blanda ihop alla torra ingredienser i bunke eller matberedare. Tillsätt det kokheta vattnet och rör om. OBS! Karamellfärgen ska tillsättas i vattnet innan det hälls i de torra ingredienserna.

Knåda ihop. Den kan vara lite väl varm till en början för barn att knåda, men den svalnar snabbt. Förvara i kylen. 

/Linda

tisdag 9 oktober 2012

Releasefestfredag med Vombat förlag

Minns ni när jag skrev det här inlägget om normbrytande barnboksförlag? Då nämnde jag bland annat Vombat förlag som arbetar för att synliggöra alla barn, även de som inte alltid passar in i mallen, i sina barn- och ungdomsböcker. Hur som helst, i fredags hade jag det stora nöjet att få gå på Vombat förlags releasefest. Festen gick av stapeln på Copacabana på Söder och förlaget presenterade flera nya böcker.


En av de nya böckerna var Trubbel med text av Anna Bergholtz och illustrationer av Emmalill Frank. Trubbel som riktar sig till barn mellan 6-9 år är den första berättelsen i en serie om hunden Trubbel och hans äventyr som ledarhund. En annan bok som också presenterades var Vem är rädd nu då? där texten är skriven av Jeanette Jonsson och även här med bilder av Emmalill Frank. I Vem är rädd nu då? får man följa de olika familjerna som bor i de höga husen på Omvägen. När det skymmer hörs konstiga ljud. Vad kan det vara? Spöken och monster kanske? Vem är rädd nu då? riktar sig till barn i åldrarna 3-6 år.

Vi här på bloggen har även fått möjlighet att inleda ett spännande samarbete med Vombat förlag och inom en snar framtid kommer en tävling utlysas. Så håll utkik.

/Moa


måndag 8 oktober 2012

Nytt vin i gamla flaskor


Har ni läst Gittan och gråvargarna ? Om inte, gör det! Det är en bilderbok full av humor, härliga illustrationer och en berättelse med flera bottnar. Den fick år 2000 Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Min äldsta dotter som nu är närmre 5 år har älskat Gittan sedan hon var 2½ år.

Gittan och gråvargarna av Pija Lindenbaum, utgiven av Rabén & Sjögren, serveras vi Rödluvan i ny tappning. Boken är en sagotravesti av den välkända sagan. Gittan är, precis som Rödluvan, till en början en flicka med alla stereotypiska feminina egenskaper: motoriskt försiktig, emotionell och skraj för allt möjligt. Hon är en passiv karaktär som inte tar för sig överhuvudtaget; hon vågar inte klappa hundar, inte hoppa över leriga diken, inte komma nära en mask.

Då hon går vilse i skogen och möter vargarna är hon till en början omhändertagande, men går från en passiv roll till att vara stark och aktiv. Hon initierar lekarna, tar kommandot och på slutet finns ingen jägare som räddar Gittan, nej Gittan klarar sig själv. Sista bilden i boken visar Gittan leendes på taket till lekstugan. Inget stoppar henne från att ta för sig och leka på  lika villkor som alla andra barn. Hon övervann sina rädslor och kom ut ur skogen modig, självständig och glad.
Rödluvan är en populär saga att göra nytappningar på. Angela Carter har t ex i novellen Rödluvan och vargarna gjort om den klassiska sagan till en spännande och humoristisk vuxensaga med sexuella undertoner. Hon arbetade mycket medvetet med genus.

[M]ost intellectual development depends upon new readings of old texts. I am all for putting new wine in old bottles, especially if the pressure of the new wine makes the bottles explode (Angela Carter, Notes from the Front Line)

Förstår barn att Gittan är en omgjord Rödluvan? Naturligtvis inte. Men den dagen de läser eller hör den klassiska versionen så vet de att en flickas roll inte är begränsad till passivitet med hoppet ställt till en man för räddning. De vet att en flicka, precis som en pojke kan och får vara kavat, precis som Gittan!

/Linda

söndag 7 oktober 2012

Vira Vaknar - Magdas val

Magdas absoluta favorit just nu är Vira Vaknar av Annika Thore och Maria Nilsson Thore, utgiven på Bonnier Carlsen. 

Vira busar i sängen och leker tittut med sin unga läsare. Frågan 'Var är Vira' och ordet 'tittut' upprepas om och om igen. Magda kiknar av skratt för varje nytt 'tittut', för den här leken kan hon. Genom få ord på varje sida bläddras boken lagom snabbt igenom för en nybliven ettåring. Det är inte en kartongbok, men sidorna är tjockare, robustare och tål lite hårda nypor och tag. Bedårande Vira utstrålar livsglädje och bus och en charmig outröttlighet som verkligen har fått oss på fall här hemma. Det är även en perfekt bok för större syskon att läsa för sina småsyskon. Annie sitter ofta och bläddrar/läser igenom 'Vira Vaknar' med Magda.


Det är en bok som är så enkel i sin uppbyggnad och framställning och samtidigt så genomtänkt. Trots att bakgrunden är densamma på varje sida, sängen med äppelmönstrat täcke och tre kuddar, så finns det en progression i och med att Vira för varje ny sida kommer ur sin pyjamas lite mer. På sista sidan är pyjamasen äntligen av och Vira redo för den nya dagen.

Illustrationerna av Maria Nilsson Thore är oemotståndliga. Hon lyckas förmedla en känsla av vardag som de flesta kan känna igen sig i. 
















/Linda