fredag 14 september 2012

Läs genussmart!

Ebbe fick en bitvänlig kartongbok om Mumin av sin mormor för några veckor sedan. Han älskar Muminboken, såpass mycket att den nu håller på att falla i bitar av all kärleksfull behandling. Boken handlar om Muminfamiljens besök på stranden. Jag kan dock inte låta bli att reagera på den könsstereotypa uppdelningen av uppgifter som Muminfamiljen har. På sista sidan kan man läsa hur familjen, efter en härlig dag på stranden, njuter av Muminmammans matkorg.


I den fantastiska "handboken" Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2, som jag skrev om här, kan man läsa om hur barnböcker har en tendens att dela upp vad flickor respektive pojkar gör och hur de beter sig. Flickor beskrivs bland annat som passiva, känsliga, snälla och hjälpsamma medan pojkar beskrivs som aktiva, starka och modiga. Naturligtvis finns det flickor som är snälla och hjälpsamma, och det är inget fel med det. Men det finns också pojkar som är det, precis som det finns flickor som är starka och modiga. Och det är just här problemet ligger.

Sista meningen i Ebbes bok om Muminfamiljen stör mig alltså just för att den faller in i vad som förväntas av flickor, att vara den hjälpsamma och husliga. Varför kan inte Muminpappan lika gärna ha packat matkorgen?  Ett av alla toppentips man kan läsa i Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 är att helt enkelt prova att byta ut han mot hon och tvärtom. Så istället för att varje gång berätta för sitt barn att det är Muminmammans härliga matkorg som Muminfamiljen njuter av kan du varannan gång låta det vara Muminpappan som står för fikat. 


Superenkelt och genussmart! Prova själv att byta kön på huvudkaraktären i valfri bok och se hur ert barn, och kanske framför allt du själv, reagerar.

/Moa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar