tisdag 4 september 2012

Varför har han rosa mössa på sig?

När jag var gravid fick jag en present av mina föräldrar, en bok vid namn Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 författad av Kristina Henkel och Marie Tomicic. Boken är utgiven som en samproduktion mellan Jämställt.se och OLIKA förlag AB och är något så finurligt som en handbok i genusmedveten barnuppfostran.Trots att Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 innehåller en del fakta och teori blir den aldrig tråkig att läsa, tvärtom. Bokens olika kapitel tar på ett lättillgängligt sätt upp hur vi kan undvika genusfällorna i vardagen bland annat i leken och språket. Men det allra bästa med Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 är de konkreta tips som boken vimlar av. Under kapitlet om vänskap kan man till exempel läsa detta utomordentliga tips:
Läs in vänskaplig kärlek snarare än romantisk kärlek mellan alla barn.
Så här står det i kapitlet om självkänsla:
Tänk på att inte ge lustiga kommentarer till barn vars kläder bryter mot traditionella förväntningar på flickor och pojkar.
 Dessa är bara två av massor av utmärkta och konkreta tips av författarna.Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 borde vara obligatorisk läsning för alla blivande föräldrar, mor- och farföräldrar, pedagogisk personal, mostrar, farbröder, kusiner, ja alla som kommer i kontakt med barn helt enkelt. Att vara genusmedveten handlar inte om att förvägra din son bilar eller tvinga din dotter att slänga sin rosa favoritklänning. För mig handlar det om att inte förutsätta att ditt barn fördrar det ena eller andra bara för att det råkar vara en flicka eller pojke. Och det handlar om att ge ditt barn alla möjligheter i världen, inte bara två, att få vara den person den själv är. Detta är svårt. Därför är Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 en så himla viktig bok och kanske den bästa present du kan ge dig själv och ditt barn.


/Moa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar