tisdag 18 september 2012

Normbrytande bokförlag

Bild lånad från Google
För dig som är intresserad av barnböcker som bryter mot de i samhället rådande normerna och lyfter fram karaktärer av alla de slag kan jag rekommendera följande bokförlag. Sagolikt bokförlag skriver så här på sin hemsida:
Det är vi vuxna som måste ge alla barn förutsättningarna att      okritiskt se sig om i världen. Barn bär på de fördomar vi ger dem. Barn är så öppna som vi tillåter dem att vara. Vem som helst ska kunna älskas oavsett kön, ålder, utseende, hudfärg eller religion. Vi tycker att det är så otroligt viktigt att barn får vara barn så länge det går. Att sagorna som barn läser eller får lästa för sig ger dem just det som de behöver för att utvecklas till empatiska och fördomsfria vuxna.
 Några av de böcker som ges ut på Sagolikt bokförlag är Jösta och Johan, en berättelse om två giraffer som vill skaffa barn, och Kalle med klänning, om Kalle som trivs allra bäst i en rosa klänning.


Ett annat bokförlag som också inriktar sig på normkritiska barnböcker är Olika förlag. Deras vision är:
Bild lånad från Google
På OLIKA vill vi ge ut böcker som utmanar stereotyper och förlegade normer och traditioner i litteraturens värld. Ibland gör vi det med buller och bång och ibland lite mer diskret. 
Olika förlag ger bland annat ut serien om Kivi, den första barnboken som inte lägger vikt vid huvudkaraktärens kön utan som istället använder det omtvistade pronomenet hen. Den fantastiska handboken i genussmart barnuppfostran, Ge ditt barn 100 möjlighet istället för 2 som jag skrev om här, ges också ut på Olika förlag.

Vombat förlag är ytterligare ett bokförlag värt att nämnas i sammanhanget. På deras hemsida kan man läsa följande:
Välkommen till ett annorlunda barn- och ungdomsboksförlag. Vombat förlag är det lilla förlaget som tänker stort. Vår grund är tanken om allas lika värde genom synliggörande. Vår primära målgrupp är barn och unga vuxna från 2-18 år. Tanken med våra böcker är att visa många olika aspekter av barn och ungdomars liv utan att det som bryter mot, det vi ibland kallar, normer framställs som något avvikande eller något som måste problematiseras. 
Bild lånad från Google

Till sist vill jag också lyfta fram Avaltea, också det ett förlag som utmanar den rådande normen i barnböcker. De ger bland annat ut böckerna om Melvin.
 /Moa

2 kommentarer:

  1. Tack för att ni nämner oss. Vi arbetar hårt för att synliggöra olikheter som den tillgång de är. Hälsningar,
    Louise, Vombat förlag

    SvaraRadera
  2. Moa, du skriver så levande och man blir helt "medryckt"
    Cina

    SvaraRadera